Početna - IZDVOJENO - Počeo je Human Rights Film Festival
web

Počeo je Human Rights Film Festival

Jučer je počeo Human Rights Fim Festival, dvanaesti put za redom, a trajat će do 14. prosinca. Održava se u Art-kinu u Rijeci,a  realiziran je u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK”, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv. HRFF ima takav sadržaj da ljude potiče na razmišljanje i djelovanje.

HRFF je realiziran Glavni filmski program u Rijeku donosi 11 dugometražnih igranih i dokumentarnih najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine.

Prvi film na programu je bio jučer  – drama Iz vremena koje prolazi (From What is Before / Mula sa kung ano ang noon, 2014.) traje ‘samo’ 338 minuta. U filmu pratimo tajanstvene stvari koje se počinju događati na Filipinima 1972. godine.

Festival je otvoren filmom Ljubav je čudna stvar (Love Is Strange, 2014.) redatelja Ira Sachsa, jednog od u zadnje vrijeme najintrigantijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Ovo je novi Sachsov izlet u život LGBT-zajednice, sa zvjezdanom glumačkom postavom. Ben i George, istospolni par s Manhattana, četiri desetljeća veze okrunit će brakom. Zbog stupanja u brak George u glazbenoj katoličkoj školi dobiva otkaz, pa nova nezavidna financijska situacija razdvaja taj stari ljubavni par te ih iz zajedničkog života izmješta u stanove prijatelja i obitelji. Ultimativni film o ljubavi pod pritiskom dogmatske tradicije i ekonomske krize!

Tragičnu, a istinitu priču o mladom neoženjenom paru iz sjevernog dijela Malija donosi redatelj i producent Abderrahmane Sissako koji u svojoj filmografiji broji kratke, igrane i dokumentarne filmove s iskustvima emigranata i vezama između afričkih i zemalja zapadnoga svijeta. Francusko-mauritanski film Timbuktu (Timbuktu, 2014.) prikazuje mučnu priču ljubavnog para kojeg islamski ekstremisti zbog nezakonite vanbračne djece pred stotinama posjetitelja kamenuju na smrt u centru grada Aguelhoka. Važan film o fenomenu tzv. Islamske države!

Još jednu istinitu priču na 12. HRFF-u ispričat će nam Oskarom nagrađivani redatelj Danis Tanović. U 90-minutnoj drami Tigers (Tigers, 2014.) prati se sudbina mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodavajući jeftine lijekove lokalne izrade. Nakon uplovljavanja u bračnu luku Syed Aamir Raza odluči svoju karijeru graditi u multinacionalnoj korporaciji sve do trenutka kad shvati da su mliječne formule svjetskih korporacija i njihove agresivne marketinške kampanje krive za smrt velikog broja novorođenčadi. Pakistanac odbacuje karijeru, diže glas protiv korporacija, a u borbi mu pomaže i International Baby Food Action Network (IBFAN). Syed Aamira Razu glumi zvijezda Bollywooda, Emraan Hashmi. [Film prikazujemo u suradnji s udrugom Roda].

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...