Početna - IZDVOJENO - Posjet Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci povodom 125. godišnjice njenog djelovanja

Posjet Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci povodom 125. godišnjice njenog djelovanja

U sklopu programa „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ u srijedu, 5. ožujka, organiziran je posjet Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci. Povod posjeta bila je izložba koja je u školi postavljena kao dio projekta kojim se obilježava 125. godišnjica njenog neprekinutog djelovanja. 

Uz stručno vodstvo prof. Rine Brumini, građani okupljeni u programu „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ dobili su priliku saznati više o gradskoj instituciji velikog obrazovnog značaja, koja je ujedno i važan gradski spomenik kulture, njenoj izgradnji i povijesti, kao i zanimljivim anegdotama vezanima uz tehničke, prostorne i higijenske odredbe za koje se krajem 19. stoljeća smatralo da ih školska ustanova mora ispuniti. Posjetitelje su posebno impresionirali opremljenost učionica i kabineta, očuvanje izvornih elemenata građevine, te podatak da je za izgradnju monumentalne zgrade, nakon dvadesetak godina planiranja, bilo potrebno samo dvije godine. Bivši učenici škole
prisjetili su se i praznovjerja iz školskih dana: sve učenike koji su ulaskom u školu prošli sredinom predvorja, ispod lanterne, taj je dan čekalo ispitivanje, zbog čega učenici i danas prostor ispod lanterne zaobilaze u širokom luku. Za svaki slučaj!

Zgrada Srednje talijanske škole Rijeka spomenik je kulture poznatog riječkog arhitekta Giacoma Zammatia izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća. Škola je svoj rad započela 1888. godine kao gradska škola za dječake, a danas u njoj djeluju Srednja talijanska škola i osnovna škola „Dolac“. Iako je kroz svoju dugu povijest škola mijenjala ime, strukturu te „doživjela“ različita uzbuđenja, konstanta njenog djelovanja bili su korištenje talijanskog jezika te želja za očuvanjem talijanske tradicije u gradu. Na taj način, ova je institucija omogućila temeljitu izmjenu društvene strukture Fiumana u Rijeci te im otvorila put k visokim formama obrazovanja.

Obilazak Srednje talijanske škole organiziran je u sklopu volonterskog projekta „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ kojeg CTK Rijeka provodi s ciljem educiranja građana Rijeke o njenoj bogatoj baštini.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...