Početna - IZDVOJENO - Posljedice pretople zime
opatija jugo

Posljedice pretople zime

Prevrtljivo vrijeme ovih dana je napunilo ambulante. Visoke temperature u ovo doba godine pomažu razmnožavanju mnogih virusa i bakterija, a na ruku nam ne ide ni loše raspoloženje koje ovih dana izaziva južina.

Inače su za siječanj tipične zimske respiratorne viroze koje uzrokuju različiti virusi, a koji najviše ”kose” malu djecu i starije osobe. No, ovakvo neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine s dosta vlage pogoduje kardiovaskularnim bolestima i bronhitisu.

Simptomi viroza (grlobolja, kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa) mogu trajati nekoliko dana, a uz tople napitke, prehranu bogatu vitaminima viroza se najčešće možemo riješiti i bez odlaska liječniku.

”Južina utječe na loše raspoloženje kod ljudi, smanjenje volje te potiče depresivno raspoloženje. Često izaziva umor što kao uzročno-posljedičnu vezu ima opet sniženo raspoloženje.

Iako tako utječe i na lošije spavanje, teže usnivanje kao i prekinuti san, dok teže poremećaje poput anksioznosti i napadaja panike teško da može izazvati”, objasnila je dr. Iva Stasiow za Net.hr.

Savjet na duge staze

Mogu li ljudi sami na neki način utjecati na južinu i smanjiti loše simptome.

”Kratkoročno si ne možemo pomoći, no postoji dugoročni savjet kako smanjiti osjetljivost na vremenske promjene, a to je zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost kroz duži period”, poručila je doktorica Stasiow.

Stradale pčele i pršuti

No, nije samo ljudima teško. Na visokim siječanjskim temperaturama priroda buja kao da smo u ožujku. Voćke su počele cvjetati, a što nikako neće dobro završiti ako stigne prava zima i veliki mrazovi. To neće biti dobro ni za poljoprivredne usjeve.

Ludilo s vremenom uznemirilo je i pčele koje ‘misle’ da je proljeće pa izlaze iz košnica. Kako vani ne mogu pronaći hranu, troše zalihe iz košnica i nakon toga masovno ugibaju. Pčelari kažu kako su zbog svega dezorijentirane, pa se neke niti ne znaju vratiti u košnice. Navodno je u kontinentalnom djelu zemlje pomor u košnicama veći od 30 posto.

Štete su velike i za ljude koji proizvode pršute i kobasice. Te se mesne delicije zbog visokih temperatura i neadekvatnih uvjeta u obiteljskim sušionama kvare i završavaju u smeću.

Probudili se krpelji i buhe

Zbog visokih temperatura probudili su se krpelji i buhe, koji bi u ovo vrijeme trebali spavati zimski san. No, naravno zbog proljetnog ugođaja oni su opet u akciji. Inače, njihova sezona trebala bi započeti tek u ožujku.

Premda u Hrvatskoj još nema takvih primjera, u Visokim Tatrama i s poljske i sa slovačke strane turiste upozoravaju na oprez zbog toga što je proljetno vrijeme probudilo medvjede i istjeralo neke od njih iz brloga te sada tumaraju i traže hranu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...