Početna - AUTOMOTO - Potop hrvatskog tržišta automobila
kriza

Potop hrvatskog tržišta automobila

Opće je poznato da su tijekom kolovoza mnogi na godišnjim odmorima, te se to odrazilo i na rezultate registracija novih automobila. Naime, tijekom proteklog mjeseca postali smo bogatiji za 1539 novih osobnih automobila, a što je za gotovo 14 posto manje u odnosu na veljaču koja je do sada bila najlošiji mjesec 2013. godine.

Prema podacima agencije Promocija plus, tek smo sada postigli rezultat veći od 20 tisuća automobila, i to za svega 147 vozila. U isto vrijeme prošle godine imali smo gotovo 23 posto više registracija, odnosno 4487 vozila više.

Pobjednik u kolovozu ponovno je Volkswagen s 203 primjerka, dok ih je u prethodnom mjesecu imao 776. Druga pozicija sa 130 vozila pripala je korejskoj Kiji. 127 vozila ubilježila je Škoda, dok je četvrtoplasirani Peugeot sa samo tri primjerka manje. Peti je Renault sa 112 vozila, a šest Opel sa 107 vozila. To je jedinih šest marki koje su ostvarile troznamenkasti rezultat.

Tijekom kolovoza ukupno su ubilježene registracije 33 različite marke, a na samom su začelju s po jednim primjerkom Porsche, Lancia, Chevrolet USA te SsangYong. Od luksuznih brandova najbolji rezultat ponovno je imao Audi s 52 registracije, dok je 34 vozila ubilježio BMW, a samo dva manje Mercedes-Benz.

rabljeni automobili
Ako pogledamo rezultate registracija po modelima, nažalost niti jedan model nije bio zastupljen s troznamenkastim rezultatom. Najbolji je bio VW Golf s 93 primjerka, a slijedi ga s 19 primjeraka manje Škoda Octavia. Treća je Kia cee’d sa 68 vozila, a slijede Hyundai i30 s 57, VW Polo s 56, Opel Corsa s 53 te Dacia Sandero s 39 jedinica. Među prvih dvadeset modela po tri su VW-a i Kije, po dvije Škode, Opela, Peugeota, Renaulta te po jedan Hyundai, Dacija, Toyota, Chevrolet, Citroen i Ford.

Ove godine ukupno je registrirano 8842 vozila s benzinskim motorom, a čime imaju udio od 43,9 posto. Prvih šest regija jedine se mogu pohvaliti s četveroznamenkastim rezultatom, i to su zagrebačka regija (6332), Požeško-slavonska županija (1863), Primorsko-goranska (1723), Splitsko-dalmatinska (1722), Bjelovarsko-bilogorska (1259) te Osječko-baranjska (1168) prenosi autoglobal.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Održano ovogodišnje izdanje matuljske Gimkane

Ovog vikenda centar Matulja odisao je posebnom energijom. Kako to obično i biva matuljska je Gimkana ponovno okupila izrazito velik ...