Početna - IZDVOJENO - Predstavljen novi portal riječke gradske uprave i pokrenuta E-konzultacija s građanima
portal rijeka

Predstavljen novi portal riječke gradske uprave i pokrenuta E-konzultacija s građanima

Novi portal gradske uprave Grada Rijeke predstavljen je u srijedu  u beta verziji, a otvorena je i E-konzultacija s građanima kojom se žele postići dodatna poboljšanja sadržaja.

E- konzultacija o beta verziji novog gradskog portala bit će otvorena mjesec dana (do 25. veljače) i za to vrijeme bit će dostupna oba portala („stari“ rijeka.hr portal i beta verzija novog portala).

Također, na svakoj se stranici beta verzije novog portala u gornjem desnom uglu nalazi žuta oznaka za otvaranje formulara putem kojega korisnici mogu prijaviti uočenu pogrešku u sadržaju na konkretnoj stranici na kojoj se u tom trenutku nalaze, odnosno obrazac putem kojega korisnici mogu uputiti prijedlog za izmjenu ili dopunu objavljenog sadržaja.

Novi portal Grada Rijeke sadržajno je bitno presložen, vizualno redizajniran, i označava novo doba u prisutnosti riječke gradske uprave na internetu pri čemu se težište s objave informacija (koja je dostigla svoj maksimum i ustalila se na tri puta primljenoj nagradi za transparentnost) sada postavlja na komunikaciju s građanima i njihovo intenzivnije uključivanje u rad javne uprave.

Zato su već na naslovnici, kao call to action, dostupni linkovi na ostvarivanje prava na pristup informacijamasudjelovanje građana u planiranju i donošenju proračunaE-konzultacije odnosno savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i uvedene su neke nove rubrike poput primjerice rubrike Aktivno građanstvo.

U sadržajnom smislu, usmjerenje je da se na redizajniranom portalu intenzivnije i detaljnije obrađuju teme vezane uz neposrednu nadležnost uprave, poput odluka koje se na razini lokalne samouprave u Rijeci donose ili projekata i programa koji se planiraju i realiziraju a koji neposredno utječu na život građana. Također, na istaknutiji način bit će prikazani različiti pozivi građanima i obavijesti koje ih se tiču.

Nova verzija gradskog portala izrađena je u WordPressu kao otvorenoj platformi za upravljanje sadržajem.

Programski kôd za izradu gradskog portala koji zadovoljava sve navedene obaveze i preporuke iz područja transparentnosti, Rijeka će besplatno staviti na raspolaganje svim gradovima i općinama koji ga žele preuzeti.  To znači da svaka jedinica lokalne samouprave koja to želi, bez velikih ulaganja može izraditi web portal koji će s obzirom na predviđene rubrike i način objave informacija, tu jedinicu lokalne samouprave učiniti jednako transparentnom koliko je u ovom trenutku transparentan Grad Rijeka.

Ova odluka dodatni je iskorak Rijeke na temu transparentnosti, odgovornost koju Grad Rijeka preuzima nakon što je tri puta za redom proglašena najtransparentnijim gradom.

Grad Rijeka danas je predstavio i portal Otvorenih podataka Grada Rijeke koji je povezan na gradski portal i na kojem su  trenutno objavljene 63 baze podataka i to na način na koji to predviđa Zakon o pravu na pristup informacijama, odnosno u strojno čitljivom obliku.

Također je predstavljen i  portal E-usluga Grada Rijeke koji je jednako tako povezan na gradski portal i na kojem je od danas za mnoge usluge olakšan pristup putem korištenja web formi, a za određeni broj usluga je promjenom načina ostvarivanja usluge smanjen broj dolazaka građana u pisarnicu. U tijeku je povezivanje Grada Rijeke sa sustavom e-građanin čime će se u budućem razdoblju za još veći broj usluga bitno olakšati pristup.

Nove gradske portale na današnjoj su konferenciji za medije predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, dizajner iz tvrtke Tailored Development d.o.o. Emanuel Blagonić i voditeljica Službe za odnose s medijima i online komuniciranje Lea Stoiljković Medved.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...