Početna - IZDVOJENO - Predstavljena publikacija „Jedi kao ja“
web

Predstavljena publikacija „Jedi kao ja“

Ravnateljima riječkih osnovnih škola i njihovim suradnicima u Gradskoj vijećnici predstavljena je nova edukativno-promotivna brošura pod nazivom “Jedi kao ja”, čiji je izdavač Grad Rijeka. Radi se o svojevrsnom priručniku za roditelje djece osnovnoškolske dobi o tome što je to pravilna prehrana i kako roditelji mogu utjecati na usvajanje navika pravilne prehrane kod svoje djece.

 Brošuru su predstavili Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i autorica izvan. prof.dr.sc. Greta Krešić s Katedre za hranu i prehranu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, dok je o problemu debljine govorio ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof.dr.sc. Davor Štimac.

Pozdravnu riječ uputio je zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, istaknuvši važnost ove publikacije, koja ističe usvajanje zdravih prehrambenih navika kod roditelja kao najbolji način da se djeci usadi zdrav odnos prema hrani.

Dr. Štimac je upozorio kako se već može govoriti o epidemiji debljine, budući da podaci govore da je u Hrvatskoj preko 20 posto pretilih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, dok je dr. Krešić iznijela zabrinjavajuće podatke koji se odnose na dječju populaciju u Rijeci. Naime, 40 posto dječaka i 26 posto djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu, odnosno svaki 7 dječak i svaka 11 djevojčica bori se s viškom kilograma.

Dr. Krešić je istaknula kako se razdoblje djetinjstva i adolescencije obično smatra kritičnim za usvajanje i pozitivnih i negativnih zdravstvenih ponašanja, a upravo u toj dobi najveći utjecaj, a time i odgovornost za zdravstvena ponašanja djece imaju roditelji. Osim što želi potaknuti roditelje na davanje primjera svojoj djeci zdravim načinom života, ova će im publikacija poslužiti u pravilnom planiranju obroka.

“Prehrambene navike usvojene u djetinjstvu uglavnom se zadržavaju tijekom života. Najbolji način da dijete usvoji pravilne prehrambene navike jest da svaki dan gleda roditelje koji i sami izabiru raznovrsnu, nutritivno vrijednu hranu i pravilno se hrane. Zajednički obroci u krugu obitelji prigoda su roditeljima da vlastitim primjerom potiču dijete na odabir pravilne
prehrane. Roditelji bi trebali biti svjesni da djeca vrlo često ne slušaju što im govore, ali ih uvijek gledaju. Umjesto često upotrebljavane fraze: ‘Jedi što ti kažem!’ trebali bi koristiti obrazac ponašanja: ‘Jedi kao ja’,” ističu autori brošure.

Organizacijom prezentacije za ravnatelje osnovnih škola željelo se ukazati na važnost pravilne prehrane u osnovnoškolskoj dobi i uspostavljanje partnerstva s osnovnim školama u promociji ponašanja koja koriste zdravlju djece. Brošura je tiskana u 8.500 primjeraka, za roditelja svakog riječkog osnovnoškolca po primjerak.

Kako je kazala pročelnica Perhat, brošura s preporukama o pravilnoj prehrani djece osnovnoškolske dobi izdana je na temelju rezultata dobivenih ispitivanjem određenih oblika zdravstvenih ponašanja djece osnovnoškolske dobi (od 1. do 8. razreda). Ispitivanje je proveo Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci od prosinca 2008. do kraja siječnja 2009. na reprezentativnom uzorku od 500 djece.

Autori brošure su izvan.prof.dr.sc. Greta Krešić, mr.sc. Kristina Dankić iz Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i red.prof.dr.sc. Igor Kardum s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...