Početna - ZABAVA - Kada prestati soliti hranu?
sol
foto:pexels

Kada prestati soliti hranu?

Ponekad se pretjerano soljenje može prepoznati, a u nastavku pročitajte pet simptoma prema kojima možete saznati je li u vašem organizmu previše soli.

Prije svega, ako imate visok tlak, znači da pretjerujete s unosom soli u vaš organizam. Ipak, nije visok tlak jedina posljedica pretjeranog soljenja hrane.

Portal Telegram otkrio nam je pet iznenađujućih simptoma koji se javljaju kada pretjerate s korištenjem soli.

Prstenje na rukama vam je postalo pretijesno
Odjednom vam je prstenje na rukama postalo pretijesno a niste se udebljali? Velike su šanse da su vam prsti natekli zbog zadržavanja vode, a to dolazi s pretjerivanjem u soljenju.

Vaša usta su suha
Kada se najedete presoljene hrane, tijelo osjeća neravnotežu između soli i vode i tada vam se čini kao da vam usta nemaju svježinu. Kako bi vratili stvari u normalu, popijte više vode. Tada vam mozak zapravo šalje signal da je žedan pa je logično da morate više piti vodu.

Muči vas glavobolja
Ne znate zašto vas nakon slane hrane boli glava? Znanstvenici znaju. Odrasli koji pojedu više od 3500 mg soli na dan imaju tri puta češće glavobolje u odnosu na one osobe koje pojedu 1500 mg na dan.

Čvrsta je veza između visokog krvnog tlaka i glavobolje, zbog čega oni koji vole jesti slano češće imaju glavobolje, čak i kada im je tlak normalan. Ako se nađete u situaciji da se osjećate kao da će vam glava eksplodirati, pokušajte smanjiti unos soli.

Često odlazite na toalet
Uzimanje previše soli ima jednak utjecaj kao i ispijanje vode, tjera vas da stalno odlazite na WC. Sol tjera bubrege na konstantni rad kako bi očistili višak soli, zbog čega je preporučljivo češće odlaziti na toalet.

Magli vam se u glavi

Poznato je da previše soli može dehidrirati organizam, a tada ne možete jasno razmišljati. Osobe koje su umjereno dehidrirane lošije rješavaju kognitivne testove koji mjere koncentraciju, sjećanje, rasuđivanje i reakciju od onih koji su odgovarajuće hidratizirani. Ono što dehidracija uzrokuje jest i pad raspoloženja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...