Početna - IZDVOJENO - Prestižna nagrada Green Digital Charter Gradu Rijeci za projekt iURBAN
iurban

Prestižna nagrada Green Digital Charter Gradu Rijeci za projekt iURBAN

Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova, dodijelilo je Gradu Rijeci prestižnu nagradu za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti u gradovima. Rijeka je priznanje dobila u sklopu projekta Green Digital Charter u konkurenciji s gradovima Amsterdamom i Valencijom.

Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova osnovana 1986. Te okuplja lokalne vlasti iz 130 velikih gradova i 35 partnerskih gradova iz 35 europskih država. EUROCITIES mreža zastupa interese svojih članica i sudjeluje u dijalogu s europskim institucijama o širokom rasponu politika koje se odnose na gradove. Te politike obuhvaćaju: gospodarski razvoj, okoliš, promet i mobilnost, društvena pitanja, kulturu, društvo informacija i znanja, i usluge od općeg interesa.
Digitalne inovacije pokretač su održiva urbanog razvoja diljem svijeta. Premda se načini postizanja najboljih rješenja, razlikuju od jednog do drugog pametnog grada, otvorena i interoperabilna rješenja svakako igraju veliku ulogu u osiguranju održivosti tzv. „pametne infrastrukture“.

Green Digital Charter

Javne vlasti prikupljaju i proizvode gomile podataka koji mogu poslužiti pri oblikovanju i izradi inovativnih usluga i aplikacija. Iz perspektive vlasti, javni podaci potencijalno doprinose većoj transparentnosti urbanog planiranja u jedinica lokalne samouprave . Upravo je to razlog što se strategije objave otvorenih podataka nalaze u središtu svih inicijativa pametnih gradova.

Grad Rijeka dobio je ovo prestižno priznanje u kategoriji u kojoj se nagrađuju oni projekti koji su temeljeni na prihvaćenim i implementiranim otvorenim podacima i/ili sučelju; ili projektima koji su razvili ili promovirali interoperabilna rješenja s ciljem promicanja urbanih platformi i boljeg iskorištavanja infrastrukture, usluga alata i slično.

Riječki iURBAN

Cilj iURBAN projekata je poticanje energetske učinkovitosti u gradovima. Kroz ovaj projekt 26 objekata Grada Rijeke i Energa opremljeno je pametnim mjeračima, koji u realnom vremenu daju podatke o potrošnji energenata i izgraditi sustav praćenja potrošnje energenata u javnim zgradama.

Kroz projekt su kao pilot-instalacija u razne tipove objekata: zgrade, javnu rasvjetu, toplane te zgrade s proizvodnjom električne energije ugrađeni mjerači. Podaci prikupljeni ovom tehnologijom koristit će se za izradu informatičkog rješenja koji će Gradu Rijeci sugerirati kako se ponašati energetski učinkovitije, a tvrtkama poput Energa pomagati kako optimizirati tarifnu politiku prema korisnicima i ujedno učinkovitije nabavljati primarnu sirovinu. Projekt je započeo 1.10. 2013. i traje 36 mjeseci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...