Početna - IZDVOJENO - Profesor uhvatio studenta kako vara na ispitu preko WhatsAppa
varanje na ispitu
foto: web

Profesor uhvatio studenta kako vara na ispitu preko WhatsAppa

Nedavno je uhvaćen student u činu varanja na pisanom ispitu, mobitelom je fotografirao ispitni list i preko aplikacije WhatsApp slao zadatke svojim pomoćnicima koji su se nalazili na udaljenoj lokaciji, a oni su mu istim načinom vraćali bilješke za koje su vjerovali da su rješenja ispitnih problema.

Postavlja se pitanje dali ima profesor pravo studentu privremeno oduzeti mobitel kao dokaz. Nekad su profesori zadavali tzv. take-home ispite, to su ispiti koji studenti rješavaju kod kuće tijekom dužeg vremena nego što se to može u učionici. Profesor se nije morao brinuti hoće li studenti kršiti pravilo o individualnom rješavanju ispita jer su studenti bili pošteni, nisu zlorabili tu slobodu i povjerenje.

Mobiteli su trenutačno glavna prijetnja kršenju ispitnih pravila. Govorilo se pred nešto vremena o tome da studenti na ispitu, to postaje prilično nezgrapno na katedri imati četrdeset ili više mobitela. Ali oni mogu izvući i drugi mobitel.

Kada u idućih tri, pet ili deset godina u širu uporabu uđu naočale kojima će se moći napraviti fotografija i preko mreže ju poslati, tada se više neće moći od učenika tražiti da skinu naočale i predaju ih na katedru. Zaštita regularnosti ispita od zlouporabe raznoraznih skoro nadolozećih gadgeta, bit će ometači signala mobilne mreže koje bi se instaliralo u učionicama i uključilo za vrijeme ispita, a isključilo u vremenu redovne nastave.

Od netehničkih mjera, naravno da bi prije svega trebalo podignuti svijest i kulturu naših učenika i studenata da poštuju kodeks akademske čestitosti, ali to se u ovoj zemlji, neće još generacijama dogoditi. Kazna bi trebala biti rigorozna na način da zapravo odvrati studenta od same pomisli da se ide tako čime služiti jer u slučaju da bude uhvaćen, zna da mu slijedi najteža kazna – isključenje s fakulteta odnosno iz škole!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...