Početna - IZDVOJENO - Prva nedjelja Došašća (Adventa)
Adventski vijenac

Prva nedjelja Došašća (Adventa)

Počinje razdoblje pripreme za Božić.

Došašće obuhvaća četiri nedjelje koje prethode blagdanu Božića i čuvaju spomen na četiri tisućljeća koliko je, po Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.

Danas počinje došašće ili advent, u crkvenoj godini razdoblje pripreme za blagdan Božića, kada će se, iako nije liturgijski propisano, u mnogim domovima vjernika i u Hrvatskoj zapaliti prva svijeća na adventskome vijencu.

Adventski vijenac u Hrvatskoj nije tradicionalan i znatnije se proširio i udomaćio u posljednjih desetak godina, a ‘stigao’ nam je iz Europe, osobito iz Austrije i Njemačke. Ali i tamo je došao tek poslije Prvoga svjetskog rata i to prenesen iz skandinavskih, protestantskih, zemalja. On je simbol života – zimzelen, te simbol rastućega svjetla – postepeno paljenje svijeća i očekivanja Božića.

Prvi adventski vijenac pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu Das Rahe Haus (Trošna kuća) u Hamburgu. Mladi evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern (1808. -1881.) okupio je siročad s ulice i ponudio im novi dom u jednoj staroj i trošnoj kući gdje je svake godine za vrijeme došašća sa svojim štićenicima organizirao trenutke molitve.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...