Početna - IZDVOJENO - Reiner izabran za predsjednika Sabora
screeshot
foto: screenshot

Reiner izabran za predsjednika Sabora

Presjedavajući na konstituirajućoj sjednici Josip Leko pozdravlja nazočne u Saboru.

“Temeljem odredbe članka Ustava RH, predsjednica RH donijela je odluku o raspisivanju izbora koji su održani. Izbori na biračkim mjestima održani su 7. studenog i nedjelju 8. studenog. DIP je 23-eg objavilo konačne rezultate. Ustavni sud donio je odluku o ustavnosti provedenih izbora. Predsjednica je sazvala Sabor na zasjedanje. U Sabor je izabran 151 zastupnik”, kazao je Leko.

“Voljom građana Hrvatski sabor sastavljen je od različitih političkih opcija i stajališta. Demokracija počiva da tome da nitko ne ostvaruje samo svoje političke interese, treba misliti na cjelinu. Hrvatska je ono što nas okuplja ili ono što bi nas trebalo okupljati. Očekujem poštivanje demokratskih institucija i vrijednosti, manjinska prava i interese”, rekao je.

“Demokracija traži kontrolu javnosti svih stranaka, građani su ti koji donose konačnu odluku. Ustav, ako želi živjeti demokratske vrijednosti, nije akt pozicije i opozicije. Toga se trebamo držati u korist općih sadašnjih i budućih ciljeva”.

“Da bi Sabor bio konstituiran, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Sabora u prisutnosti većine zastupnika. Za izbor predsjednika podnesen je jedan prijedlog od 79 zastupnika, prijedlog je Željko Reiner”, kazao je Leko.

Tomislav Karamarko taj je prijedlog objasnio.

“Redoviti je član HAZU-a i niza najprestižnijih ustanova. Od prvih danas sudjelovao je kao dragovoljac u Domovinskom ratu. Bio je najprije zamjenik, a zatim i ministar zdravstva RH. Prijedlog da se akademik Reiner izabere podnijeli su zastupnici Domoljubne koalicije i Mosta, no pozivamo sve da ga podrže i da pokažemo stupanj zajedništva u našem najvišem tijelu domovine”, kazao je Karamarko.

Nakon toga je presjedavajući otvorio, a onda nakon što se nitko nije javio, zatvorio raspravu.

151 izabrani zastupnik potvrdio je prisutnost u Saboru. Prijedlog Željka Reinera kao predsjednika Sabora dan je na glasovanje.

“Utvrđujem da je Željko Reiner izabran za predsjednika Sabora sa 88 glasova i Sabor je konstituiran”, kazao je Leko.

Zastupnici su nakon glasovanja odali počast Domovini uz hrvatsku himnu.

Prema rasporedu sjedenja, Radimir Čačić i zastupnici srpske nacionalne manjine podržali su Reinera za predsjednika Sabora, Sinčić je bio protiv, a suzdržani su bili Drago Prgomet, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Zastupnicima se obratio akademik Željko Reiner.

Nakon što je zauzeo mjesto predsjednika Sabora, nastavio je govor. Dao je na glasovanje prijedlog za izbor predsjednika, potpredsjenika i članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

“Od ukupno 149 zastupnika, 147 je glasovalo za, a dvoje je suzdržano. Margareta Mađarić izabrana je za predsjednicu, a za potpredsjednicu Gordana Sobol”, kazao je Reiner te odredio stanku.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...