Početna - IZDVOJENO - RetrOpatijski festival- nova opatijska manifestacija posvećena baladi i šansoni
RetrOpatija

RetrOpatijski festival- nova opatijska manifestacija posvećena baladi i šansoni

Jaques Houdek, Marko Tolja i Damir Kedžo pjesmom “Serenada Opatiji” jučer su na konferenciji za medije održanoj u hotelu Kvarner predstavili RetrOpatijski festival, na kojem će i nastupiti kao glavne zvijedze prve večeri.

RetrOpatijski festival nova je glazbena manifestacija koja će se održavati prvi vikend u studenom u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, s ciljem promocije i adekvatne valorizacije bogate glazbene ostavštine hrvatskih skladatelja popularne glazbe. Sastoji se od dvije večeri, od kojih je prva posvećena jednom glazbenom imenu čije skladbe izvodi manji broj renomiranih izvođača, dok je druga večer tematski organizirana oko skladbi izvođenih na Opatijskom festivalu u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je taj festival bio najznačajnije glazbeno događanje u regiji.

“Stvarno je važno da se u ovako jakom sastavu, uz tri najkarizmatičnija glazbenika u Hrvatskoj, odradi ovo što smo nazvali RetrOpatijski festival, događaj posvećen brendu Ive Robića koji nije dovoljno prisutan u javnosti, ali i Opatijskom festivalu. Odat ćemo počast vremenima koja su bila sjajna, ali ne na način da se vraćamo u prošlost, nego da ih moderniziramo i osuvremenimo. A samim time što imamo Marka, Jaquesa i Damira, već smo napravili pola posla“, kazala je Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija koji je organizator događanja, uz partnere – Studio Maraton i Turističku zajednicu Grada Opatije.

Na prvom, ovogodišnjem izdanju, prve večeri koja će se održati 6. studenog odat će se posveta skladatelju i glazbeniku Ivi Robiću, i to u sklopu programa obilježavanja 15. godišnjice njegove smrti, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

“Dugo se ta obljetnica nije obilježavala na nekom visokom nivou, pa smo uključili Hrvatsko društvo skladatelja i HGU, koji su uz Festival Opatiju, Grad Opatiju, Turističku zajednicu, ali i HRT ušli u projekt s namjerom da se napravi pravi glazbeno-scenski spektakl. Prva večer bit će večer dobre zezancije i zabave, uz jazz orkestar HRT-a i našu hrvatsku verziju onoga što su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. radili kao Rat Pack” kazao je glazbeni producent RetrOpatijskog festivala Olja Dešić.
Robićeve pjesme u novim aranžmanima izvodit će Marko Tolja, Jaques Houdek i Damir Kedžo, a ova uzbudljiva glazbena suradnja najavljena je i posebnim singlom Magistrala koji je ujedinio trolist upečatljivih vokala i poveo publiku na posljednji ovosezonski „đir“ jadranskom obalom, uz vjetar u kosi i nezaboravnu melodiju u uhu…

Kako su kazali organizatori, cilj događaja jest promovirati stvaralaštvo domaćih skladatelja, ali i u suvremenom izričaju predstaviti „evergreen“ skladbe koje su postale dio domaće kulturne „kolektivne memorije“. Uz ovu kulturno-edukativnu funkciju, RetrOpatijski festival ima i značajnu turističku funkciju, kao faktor produženja turističke sezone na Opatijskoj rivijeri.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...