Početna - IZDVOJENO - Rezultat referenduma apsolutno ne znači fašizaciju društva!
foto: web

Rezultat referenduma apsolutno ne znači fašizaciju društva!

Rezultate referenduma mnogi dežurni moralisti usporedili su s fašizmom, dok su oni kojih se sve skupa direktno tiče poručili da nema nikakve fašizacije i da se takvo stanje stvari vidi i u mnogo razvijenijim demokracijama od ove naše hrvatske.

– Apsolutno nema govora o fašizaciji društva. Ovo je redovno i normalno stanje, a imamo ga i u Europi. Inicijative kao ‘U ime obitelji’ izrazito su jake i utjecajne, u čemu im pomaže i trenutna socijalno ekonomska situacija. Primjerice, Francuzi imaju jak pokret kontra LGTB zajednice i ‘U ime obitelji’ je tek blijeda kopija – rekao  je koordinator udruženja Zagreb Pride, Marko Jurčić.

Rješenje za takav porast netrpeljivosti, koji dolazi s neimaštinom i raznim nepravdama ili krizama u društvu, jest ne dozvoliti da određena manjinska pitanja uopće dolaze pod znak upitnika, pa da većina o njima odlučuje. Često se većina iskaljuje na manjini jer time pokazuju inat vlastima, koje smatraju krivima za situaciju u koju su dovedeni. A s obzirom na to da vlast uvijek poziva na zaštitu manjina, jasno je zašto se na njima iskaljuju, kad već ništa drugo kao pojedinci ne mogu.

– Treba ograničiti referendume, apsolutno. No trenutno je bitno da se Markićka kandidira još jednom pa da transparentno pokaže tko ju financira i podržava. Zadnji put je dobila samo četiri posto pa neka pokaže može li sada nešto bolje od toga – kaže Jurčić.

Još se malo osvrnuo na Željku Markić, za koju smatra da sada govori nešto posve drugačije od onoga što je govorila u trenucima dok je cijela inicijativa o pitanju braka kao zajednice muškarca i žene krenula.

– Na početku je govorila da nikome ništa ne želi uskratiti, već da želi zaštiti brak kao zajednicu muškarca i žene, a sada govori da je mislila nešto drugo i da se treba preispitati Zakon o životnom partnerstvu. Tko joj više vjeruje? Na početku smo čak mislili da je opasan protivnik, ali sada više ni izbliza ne mislimo tako. Nama se ništa nije promijenilo, idemo korak po korak i zalažemo se za svoja prava – ističe Jurčić.

Naime, Velika Britanija je čekala sedam godina od trenutka kada su se izborili za civilno partnerstvo pa zatim stigli i do bračne jednakosti.

– U Hrvatskoj će to ići nešto sporije, ali i očekivali smo da bismo mogli čekati desetak godina. Oni su si kupili ustavnu odredbu za pedeset milijuna kuna, ali nama nisu ništa oduzeli. Stoga su naši koraci sljedeći – a nakon ovog referenduma je jasno da ih treba povući – životno partnerstvo za sve parove i mogućnost posvajanja djece – kazao nam je Jurčić.

Upravo su djeca “kamen spoticanja”, inicijativa ‘U ime obitelji’ shvaća da ovom odredbom nije spriječila istospolne parove u nastojanjima da dobiju mogućnost posvajanja djece.

– Željka Markić poznaje LGTB zajednicu bolje od većine onih koji su bili ZA na referendumu i jako dobro zna da postoji određen broj onih koji već imaju djecu. Zato to želi spriječiti, ali nema niti jednog zdravorazumskog razloga da bi se to spriječilo. Uostalom, skrbništvo već postoji i sada želimo potpunu pravnu zaštitu i jednak tretman za sve roditelje. Dakle, želimo jednaka prava jer je to jedino ispravno i pravedno – zaključuje Marko Jurčić.

I:politikaplus

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...