Početna - IZDVOJENO - Rijeka će dobiti Klub liječnika
kbc-operacija
foto: kbc Rijeka

Rijeka će dobiti Klub liječnika

Rijeka će polovicom godine dobiti klub liječnika koji će na jednom mjestu u samom centru grada na Jadranskom trgu okupljati tri liječnička udruženja – Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat.

Čelnici triju podružnica ovih nacionalnih liječničkih udruženja u Primorsko-goranskoj županiji vjeruju da će ovakvim povezivanjem ostvariti jedinstvo djelovanja svih liječničkih udruga i tako poboljšati status liječnika, ali i zdravstvenog sustava i samih pacijenata. Doc. dr. Goran Hauser, predsjednik Skupštine HLK, dr. Igor Barković, predsjednik podružnice HLS-a i doc. dr. Alen Protić, predsjednik županijske organizacije HLK vjeruju da će zajedničkom suradnjom i aktivnostima zaštiti dignitet struke, poboljšati uvjete rada liječnika, unaprijediti zdravstveni sustav i skrb za pacijente, piše Novi list.

– Liječnički klub je mjesto na kojem će se liječnici moći okupljati, razmjenjivati ideje, iskustva, probleme, organizirati predavanja i edukacije. Klub će imati i svoju edukativnu ulogu namijenjenu javno-zdravstvenom djelovanju liječničkih udruga s ciljem promicanja zdravlja i zdravog načina života stanovnika naše županije. Osim toga, liječnički će klub biti otvoren i studentima medicine koje namjeravamo još aktivnije uključiti u naš rad i time im dati do znanja da ih zdravstveni sustav treba, da su oni u njemu poželjni i potrebni. Sada imamo slučajeve kada agencije za zapošljavanje iz inozemstva dolaze među studente završnih godina medicinskih fakulteta i nude im »ljetne prakse« i slične projekte kojima ih nastoje zainteresirati za odlazak na rad u inozemstvo, kaže doc. dr. Goran Hauser.

U posljednje tri i pol godine iz Hrvatske je otišlo više od 500 liječnika, a u HLK-u smatraju da će odlazak liječnika ostaviti posljedice na kvalitetu zdravstvene usluge i živote bolesnika u Hrvatskoj. U Komori upozoravaju da unatoč uvriježenom mišljenju da liječnici odlaze zbog većih plaća, istraživanje koje su proveli na 1.476 svojih, većinom mlađih, članova pokazalo da je su primanja tek četvrti uzrok odlaska liječnika u inozemstvo dok su ispred plaće bolji su uvjeti rada, uređenost zdravstvenog sustava i mogućnost profesionalnog napredovanja.

Kad je riječ o motiviranju liječnika na ostanak u Hrvatskoj, jedan od projekata koji je privukao dosta pozornosti je i odlazak riječkih anesteziologa na povremeni rad u Klinički centar Maribor kojeg je pokrenuo doc. dr. Alen Protić, inače predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

– Omogućio sam svojim anesteziolozima da u svoje zasluženo slobodno vrijeme, nakon što u matičnoj ustanovi odrade između 200 i 240 sati mjesečno, zarade nešto više nego što im to zdravstvene ustanove u Hrvatskoj mogu omogućiti. Do ovog projekta u posljednje tri godine svaka tri do četiri mjeseca KBC Rijeka napuštao je u prosjeku jedan anesteziolog u dobi između 30 i 50 godina života što je dugoročno bilo neodrživo.

Visoko obrazovanog medicinskog kadra koji je k tome i deficitaran, u nas je izrazito malo pa je samim time nužno definirati strategiju osiguravanja preduvjeta da takvi liječnici ne odlaze u inozemstvo. Dobri uvjeti na poslu, u smislu dostatnosti opreme i lijekova, dobri međuljudski odnosi te korektan odnos nadređenih prema svojim djelatnicima dio je priče koji se ne tiče izravno primanja liječnika, ali su nerijetko razlog koji »prelije čašu«.

Uravnotežen rad koji bi trebao biti manji od 200 sati mjesečno s odgovarajućom financijskom naknadom koju danas liječnici specijalisti postižu tek nakon 60 prekovremenih sati koje odrađuju većinom vikendima i blagdanima, trebao bi biti garancija ostanka liječnika u Hrvatskoj. Podrška i razumijevanje od strane uprave KBC-a Rijeka značajno je pomogla projektu Maribor kao privremenom rješenju koji mislim da može biti i potencijalni model do nalaženja konačnog riješenja na nacionalnoj razini, smatra doc. dr. Protić ističući da u riječkoj bolnici zasad nema najava novih odlazaka anesteziologa.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...