Početna - GOSPODARSTVO - Rijeka dobiva najveću hrvatsku marinu

Rijeka dobiva najveću hrvatsku marinu

Na natječaj za luku nautičkog turizma u Porto Barošu pristigla je jedna ponuda, trgovačkog društva ACI-Gitone, kojom je ponuđena investicija ukupne vrijednosti 363,7 milijuna kuna.
Radi se o trgovačkom društvu u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lurssena, u kojem svaka tvrtka ima polovicu udjela u vlasništvu.
Lurssen je njemačka tvrtka poznata kao jedan od najvećih proizvođača velikih jahti na svijetu, od 2019. godine su vlasnici opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a spominju se i kao mogući ulagači u NK Rijeku te kompleks stadiona Kantrida.
Obitelj Lürssen jedno je od najvažnijih imena u maloj njemačkoj brodogradnji, sa 140 godina tradicije u biznisu. Dugogodišnji vojni kontraktori, na gradnju jahti počeli su se fokusirati početkom 80-tih kad su brodogradilište preuzeli njegovi današnji vlasnici i direktori Peter i Friedrich Lürssen. Slavni su postali početkom 90-tih, s jahtama Coral Island i Limitless. Njihove superluksuzne bespoke jahte, posebno one od 70 i 100 metara i više, zbog superiorne kvalitete i dizajna, a posebno radi poslovnog pristupa obitelji Lürssen, statusni su simbol među najbogatijim jahtašima.
Koncesija za Porto Baroš izdaje se na rok od 30 godina na površini pomorskog dobra od 105,8 tisuća četvornih metara, s kapacitetom marine od 500 vezova.
Natječajem je predviđena mogućnost da se koncesijsko područje proširi i na čitav prostor putničke luke od rive Boduli do Boonkera, odnosno do De Franceschijevog Gata.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ugostiteljska škola Opatija postaje regionalni centar kompetentnosti

Ugostiteljska škola Opatija imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u (pod)sektoru turizam i ugostiteljstvo te je nositelj dva projekta u vrijednosti ...