Početna - GOSPODARSTVO - Rijeka u prvoj polovici godine u manjku 2,9 milijuna kuna
rijeka
web

Rijeka u prvoj polovici godine u manjku 2,9 milijuna kuna

U prvih šest mjeseci ove godine prihodi riječkog gradskog proračuna ostvareni su u iznosu od 359,4 milijuna kuna ili  43,8% godišnjeg plana, dok su u istom razdoblju rashodi iznosili 337,4 milijuna kuna, što bi značilo da višak u proračunu iznosi 22 milijuna kuna. Međutim, s obzirom na to da je Grad Rijeka koristio kratkoročne kredite u iznosu od 25 milijuna kuna, realan rezultat proračuna u prvom polugodištu je manjak prihoda u iznosu 2,9 milijuna kuna.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Rijeke upućen je s gradonačelnikovog kolegija Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je kako bi, zadrži li se do kraja godine ovakva usklađenost prihoda i rashoda, uz želju za povećanjem prihoda od prodaje imovine, mogli na kraju godine izraziti zadovoljstvo ostvarenjem proračuna.

 

Obrazlažući prihodovnu stranu proračuna, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako najveći udio imaju porezni prihodi, koji su ostvareni u iznosu od 192 milijuna kuna ili 50,1 posto godišnjeg plana te su za 12 milijuna kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi od poreza na prodaju nekretnina ostvareni su u nešto nižem postotku od planiranog i u manjem iznosu nego u istom razdoblju protekle godine, što govori da se tržište nekretnina još nije oporavilo. Prihodi od nefinancijske imovine ostvareni su sa 42,8 posto od plana, što je gradonačelnik ocijenio zadovoljavajućim, s obzirom na podršku pruženu poduzetnicima kroz prihvaćanje predstečajnih nagodbi i omogućavanjem otplate dugova na rate. Manje od plana ostvareni su i prihodi od prodaje zemljišta i prava građenja. Očekuje se da će se u drugom dijelu godine priliv te vrste prihoda povećati, no, dodao je gradonačelnik Obersnel, teško je očekivati da će se situacija značajnije popraviti bez većih investicija i povećanja gospodarske aktivnosti.

Što se tiče rashodovne strane, došlo je do blagog povećanja rashoda za zaposlene, ali ne zbog povećanja plaća ili broja zaposlenih, već zbog povećanja doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto. Radi se o povećanju izdvajanja za oko dvije tisuće zaposlenih u gradskoj upravi, ali i svim proračunskim korisnicima, od vrtića preko kazališta, muzeja i Javne vatrogasne postrojbe do učiteljica u produženom boravku.

Usvojen je zaključak o sufinanciranju nastavka preventivnog programa “Zajedno više možemo” u školskoj 2014/15. godini, prihvaćen je program obilježavanja Europskog tjedna kretanja u gradu Rijeci od 16. do 22. rujna te zaključak o objavi javnog poziva za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata učeničkih zadruga u školskoj 2014/15. godini.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...