Početna - IZDVOJENO - Slovenski haker osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora
Haker
foto: gettyimages

Slovenski haker osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora

Virus koji je kreirao mogao je zaraziti od osam do 12 milijuna računala u svijetu, a osim privatnih, meta su bila i računalni sustavi kompanija, javnih uprava i banki

Matjaž Škorjanc (27), autor računalnog programa za napade na informacijske sustave koji je kao virus do 2011. godine zarazio 12 milijuna računala u svijetu, osuđen je u ponedjeljak na okružnom sudu u Mariboru na 4 godine i 10 mjeseci zatvora.

Škorjanc je uhićen još 2010. godine u suradnji slovenske policije i američkog FBI-a, a potom je pušten uz jamčevinu nakon čega je navodno nastavio prodavati svoj virus, pa je ponono pritvoren u listopadu 2011. godine, a lani mu je otpočelo suđenje.

Vijest su objavile Slovenske novice koje ističu da je bivši student medicine dobio i novčanu kaznu od 3000 eura te da će mu stan i automobil biti zaplijenjeni. Ustanovljeno je da je dobra kupio novcem kojeg su mu isplatili španjolski kriminalci za kreiranje virusa 2008. godine

Među glavnim kupcima štetnog programa kojeg je Škorjanc reklamirao i prodavao preko interneta pod nadimkom “Iserdo”, bila je kriminalna udruga iz Španjolske koja je programom hakirala oko 12 milijuna računala u više zemalja, povezavši ih u mrežu “Mariposa” (leptir).

Mariborski haker prodavao je štetni program za iznose od 500 do 1300 američkih dolara, te na njemu prema optužnici protupravno zaradio najmanje pola milijuna eura. Pred početak procesa, odbio je nagodbu s tužiteljstvom koje mu je nudilo smanjenu kaznu za priznanje krivnje.

Sud u Mariboru prihvatio je tezu optužnice da je “Iserdo” svoj virus prodao najmanje 233 puta i tako stekao protupravnu imovinsku korist od pola milijuna eura, izazvavši mnogo veću materijalnu štetu koja iznosi više desetaka milijuna eura.

Škorjancu je sud uz kaznu zatvora naložio plaćanje i 3.000 eura novčane kazne i plaćanje sudskih troškova, a na uvjetnu kaznu osuđena je i njegova nekadašnja djevojka koju se tereti za pranje novca jer je novac od prodaje virusa isplaćivan na njen bankovni račun.

Odvjetnici Škorjanca i djevojke najavili su žalbu na prvostupanjsku presudu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...