Početna - IZDVOJENO - Što je s riječkom Muzičkom akademijom?
web

Što je s riječkom Muzičkom akademijom?

Iako službeno nigdje nije objavljena vijest o zatvaranju Muzičke akademije u Rijeci sama činjenica kad otvorite web stranicu i vidite precrtanu mogućnost upisa u ovoj godini navodi na takav zaključak.

Tako na  portalu www.postani-student.hr nema više mogućnosti prijave, a studij na Muzičkoj akademiji nije ni vidljiv i ne može se više izabrati kao odabira studija za maturante.

U ime svih sadašnjih studenata i budućih eventualnih studenata na Muzičkoj akademiji Područnom odjeljenju ovdje u Rijeci, želio bih istaknuti svoju veliku žalost i tugu što je evo došlo do situacije da će zasigurno cijeloj regiji i riječkoj okolici biti uskraćena mogućnost glazbenog obrazovanja na jedinoj visokoškolskoj ustanovi ove prirode. Nadamo se da će još doći do revizije ove odluke, da ćemo ipak u nekakvoj budućnosti moći ponovno imati mlade ljude koji će se glazbeno usavršavati i obrazovati u Rijeci, kaže mladi dirigent, maestro Igor Vlajnić, student solo pjevanja na riječkom odjelu.

Kulturna ponuda našeg grada će biti djelomično uskraćena za nastupe mladih ljudi, govori izvanredni profesor dramaturgije na riječkoj Muzičkoj akademiji, prof. Darko Gašparović.

Najava da bi moglo doći do zatvaranja Područnoga odjela Rijeka Muzičke akademije u Zagrebu bila bi jedan težak udarac glazbenoj kulturi u Rijeci koja je inače poslije ukidanja Koncertnog ureda ovisila o pojedinim entuzijastima. Mislim da bi zbilja trebalo učiniti sve, ako se još uopće nešto može, da se pokuša održati taj Područni odjel Muzičke akademije jer je on dao i do sada velike rezultate. Mislim da bi i dalje bio itekako potreban za općenito, kulturu Rijeke, rekao je prof. Gašparović.

I prije nego započne eventualna rasprava o financijskom aspektu, zaista bi bilo vrijeme prestati gledati na isplativost školstva, zdravstva, kulture i sličnih područja, jer njihova isplativost nije mjerljiva brojkama. Pitanje je samo tko, gdje, kako i na koji način predaje, rukovodi i nalazi političku podršku

Izvor: Radio Rijeka/Rijeka danas

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...