Početna - IZDVOJENO - Toplinski val pogodio jugoistočnu Europu
balakan toplinski udar
foto: meteociel.fr

Toplinski val pogodio jugoistočnu Europu

Prostrana ciklona s centrom nad Sjevernim morem velikom dijelu Europe ovih dana donosi natprosječnu toplinu zbog stalnog dotjecanja toplog zraka u izraženom jugozapadnom visinskom strujanju, javlja Crometeo.

Područje Srbije i BiH tijekom srijede bilo je uvjerljivo najtopliji dio Europe, sa zabilježenih 32 i 31°C. Temperature iznad 30°C još su izmjerene na Cipru i u Francuskoj. Kod nas je najtoplije bilo u Slavonskom Brodu – 28°C.

topline u europi

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj. Primjerice, neobično toplo bilo je i u zadnjem desetodnevlju listopada 2006. godine. 24. listopada te godine u Beogradu je izmjereno rekordnih 30°C, a 27. listopada vrućih 30°C izmjereno je u Bihaću. Dan poslije u Kninu je izmjereno vrlo toplih 28°C.

Da se neugodna i neprimjerena toplina za dio godine može pojaviti čak i nakon listopada dokazuje i izmjerenih 27°C u 21 sat navečer u Makarskoj 5. studenog 2008. godine.

Sve do kraja listopada na cijelom području jugoistočne Europe zadržat će se natprosječno toplo, ali se tako visoke temperature zraka, kao što su izmjerene u srijedu, ne bi smjele ponoviti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...