Početna - AUTOMOTO - Ukidaju se ograničenja za mlade vozače?
Mladi vozač

Ukidaju se ograničenja za mlade vozače?

Ako nemate 24 godine, i dalje nećete moći voziti auto snažniji od 80 kW. Isto tako, morat ćete nastaviti poštivati ostala ograničenja koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje mladim vozačima, prenosi Autoklub.hr.

Znači, na autocesti nećete smjeti voziti brže od 120 km/h, na brzoj cesti brže od 100, a na svim ostalima više od 80 km/h. Isto tako, u krvi i dalje nećete smjeti imati niti kap alkohola, za razliku od ostalog društva na cesti kojemu se tolerira 0,5 promila.

Barem ako niste profesionalni vozač – doduše, i tada morate potpuno postiti od alkohola – ili niste u skupini vozača kojoj su prije 17. lipnja 2008. prestale dvogodišnje zabrane i ograničenja propisane dotad važećim Zakonom iz 2004.

Tako, naime, glasi dugoočekivana presuda Ustavnog suda, objavljena 20. prosinca 2013., koja sasvim sigurno neće biti po volji svima koji su se nadali potpunom ukidanju diskriminatornih odredbi vezanih uz mlade vozače. Pa i onda kad one ne utječu na mogućnost zapošljavanja ili se primjenjuju retrogradno na vozače koji su po starom zakonu već stekli status punopravnog vozača da bi se zatim, kao u nekom igrokazu, ponovno našli u kavezu.

Ipak, to ne znači da je bitka izgubljena. Barem ne za vozače danas mlađe od 22 godine, kao i za sve koji će tek steći status mladog vozača, a žele upravljati automobilom snažnijim od 80 kW i prije 24. rođendana. Što budi optimizam?

Čitav niz opaski Ustavnog suda, koji očito nije rekao svoju posljednju riječ o pravima mladih vozača. Primjerice, kad je riječ o ograničenju snage, Ustavni sud to smatra promjenjivim zakonskim uvjetom (što potvrđuje već jedna izmjena, kad je 2011. ograničenje smanjeno sa 75 na 80 kW), čime jasno poručuje kako prostora za nove izmjene itekako ima. Jednako tako, problematičnim je ocijenio što zakon, uz kaznu od 1000 kuna, za taj prekršaj propisuje i privremeno oduzimanje vozačke dozvole te isključenje iz prometa.

A time dolazimo i do temeljne prepreke za održivost među mladima toliko omraženog Članka 221. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ustavni sud, naime, smatra da ograničenja za mlade mogu pravno proći samo ako vrijede jednako za inozemne i domaće vozače.

I zbilja, nema smisla da se stranac od 18 godina bez problema vozi po Hrvatskoj u, primjerice, Porsche Panameri od 300 KS, a domaće se kažnjava jer navodno riskiraju svoj i tuđe živote u osnovnom Nissan Jukeu 1.6 od 117 KS. Ustavni sud tako nije izravno osporio ograničenja za mlade vozače, ali će ih podržati samo uz ujednačenu primjenu.

A to je uz održavanje ograničenja od 80 kW gotovo nemoguće, jer bi pritom morao poništiti stečena prava stranaca u matičnoj državi, a pritom im još i za kaznu oduzimati vozačke dozvole, što u Hrvatskoj nije praksa niti kod najtežih prekršaja. Naime, strancima se u tim slučajevima oduzima pravo upravljanja na području Hrvatske, ali im vozačka ostaje u džepu.

A kako se tu nešto kuha, i to prilično ozbiljno, pokazuje i nalog policiji da tijekom 2014. vodi statistiku o primjeni ograničenja na mlade dok upravljaju vozilom u Hrvatskoj. I to neovisno o državi porijekla vozača.

Rezultate pritom trebaju predati najkasnije do 01. ožujka 2015., nakon čega će Ustavni sud pokrenuti novi postupak i na temelju svježih spoznaja ponovno ocijeniti ustavnopravnu prihvatljivost spornih odredbi iz Članka 221. Znači, tada će iznova razmotriti pravnu ispravnost ograničenja od 80 kW.

Naglašava se i da osim profesionalnih vozača postoje i oni kojima je vozačka B kategorije uvjet za dobivanje posla. A kako se i njima, prema mišljenju Ustavnog suda, nipošto ne smije ograničiti pravo na rad, cijela priča lako može izgubiti smisao i dovesti do zlouporabe bez pametnih odredbi u Zakonu.

No, Ustavni sud niti tu ne nudi rješenje, nego samo upozorava da se u predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama mora pronaći način za svrhovitost ove odredbe. Uz znakovit dodatak – ako se u Zakonu zadrži institut mladog vozača.

Znači, i u ovom slučaju može se zaključiti da Ustavni sud baš i ne daje prevelike šanse zakonodavcu u misiji osmišljavanja odredbi koje će biti ustavno prihvatljive, ali i provedive u praksi.Sve skupa, jasno ukazuje da je usprkos na prvu po mlade vozače nepovoljnoj odluci Ustavnog suda, odzvonilo većem dijelu odredbi vezanih uz mlade vozače. I to iz jednostavnog razloga – jer su protuustavne…

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Održano ovogodišnje izdanje matuljske Gimkane

Ovog vikenda centar Matulja odisao je posebnom energijom. Kako to obično i biva matuljska je Gimkana ponovno okupila izrazito velik ...