Početna - IZDVOJENO - Uređeno je dvorište i sportska dvorana srednje talijanske škole i osnovne škole Dolac
OS Dolac obnovljena dvorana
web

Uređeno je dvorište i sportska dvorana srednje talijanske škole i osnovne škole Dolac

U Osnovnoj školi – Scuola elementare “Dolac” i Srednjoj talijanskoj školi Rijeka, a koje dijele istu zgradu, prigodnom svečanošću otvoreni su novouređeno unutarnje dvorište i sportska dvorana, čime je završeno ulaganje u objekt koji osim što je mjesto obrazovanja na jeziku talijanske nacionalne manjine predstavlja i kulturnu vrijednost kao spomenik nulte kategorije.

Ulaganje je započelo još 2006. godine, a svečanošću otvaranja novouređenih unutarnjeg dvorišta i sportske dvorane ravnateljica OŠ Dolac Nadia Poropat i ravnatelj Srednje talijanske škole Michele Scalembra htjeli su zahvaliti svim institucijama zaslužnima za obnovu zgrade. Zahvalil su na pomoći Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Talijanskoj uniji i Narodnom sveučilištu iz Trsta.

Posljednje radove, obnovu igrališta i dvorane financirao je Grad Rijeka kao osnivač Osnovne škole Dolac, u što je uloženo 700.239,28 kuna. Zadovoljstvo završetkom ulaganja u zgradu koju dijele dvije škole izrazio je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, istaknuvši kako se radi o zgradi bogate povijesti koja ima višestruko značenje za Riječane. “U prvom redu, u ovoj se zgradi educiraju generacije onih koji će kreirati našu budućnost, radi se o zaštićenom kulturnom dobru i kao takvom jednom od neizostavnih dijelova riječkog identiteta, a ova zgrada ujedno svjedoči i o toleranciji i otvorenom duhu Rijeke,” kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović.

Mješoviti zbor Osnovne škole Dolac i Srednje talijanske školeZamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je kako je ulaganje u obrazovanje ulog ne samo u sadašnjost, već i budućnost.

“Osnovna škola Dolac i Srednja talijanska škola Rijeka imaju veliku ulogu u očuvanju talijanskog jezika i kulture te riječke baštine, čiji su talijanski jezik i kultura nezaobilazni dio,” kazala je zamjenika primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremul, konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani, Manuele Braico u ime Narodnog sveučilišta iz Trsta te Orietta Marot u ime Talijanske unije Rijeka. Također, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Grada Rijeke, pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

U sklopu radova na otvorenom unutarnjem dvorištu u  potpunosti je skinuta postojeća betonska podloga, postavljene su nove kanalizacijske cijevi za odvodnju oborinske vode i kanalizacijske i vodovodne instalacije. Izrađena je nova betonska podloga i postavljen završni pod te popravljena sva fasadna žbuka.  U sportskoj dvorani postavljena je nova izolacija i novi parket, dvorana je oličena, a izvedeni su i elektro te stolarski radovi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...