Početna - IZDVOJENO - Uručeni su ključevi vlasnicima POS-ih stanova na Hostovom brijegu
web

Uručeni su ključevi vlasnicima POS-ih stanova na Hostovom brijegu

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel svečano je uručio ključeve vlasnicima stanova građenih po modelu poticajne stanogradnje na Hostovom bregu. Nastavljajući program POS-a, gradnju 95 stanova realizirala je Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke. Cjelokupna investicija vrijedna je oko 47,8 milijuna kuna, a cijena kvadratnog metra iznosi 6.625,19 do 7.600,00 kuna.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su i pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, predsjednik Uprave Radnik d.d. Mirko Habijanec, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj i zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir.

Zaželjevši svim stanarima ugodni boravak u njihovim novim stanovima, u kojem će neki možda dočekati već i ovaj Božić, gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je ovo već drugi put ove godine da se novi stanari useljavaju u zgrade izgrađene po programu POS-a. “Naime, u svibnju je ključeve dobilo gotovo 80 stanara u četiri zgrade na Donjoj Drenovi, što znači je u 2014. godini izgrađeno 175 stanova ukupne vrijednosti nešto manje od 100 milijuna kuna. Grad Rijeka neće stati s programom poticanje stanogradnje – ovih dana kreće natječaj za izvođača radova za pristupne ceste i infrastrukturu, a tijekom sljedeće godine očekujemo i početak gradnje 92 stana na Martinkovcu,” kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako vrijednost ovih investicija nije samo u omogućavanju Riječanima da pod uvjetima povoljnijim od tržišnih dođu do svog stana, već i osiguravanju posla za niz poduzetnika.

Pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Benac istaknuo je kako je do sada kroz program poticanje stanogradnje novi dom našlo oko 2000 Riječana, podsjetivši kako je projekt poticane stanogradnje na Hostovom bregu, od projektiranja do predaje ključeva, završen za manje od tri godine. Od 95 izgrađenih stanova, trenutno je jedan ostao neprodan.

U ime izvođača radova, tvrtke Radnik iz Križevaca, nove stanare pozdravio je Mirko Habjanec, naglasivši kako se ova zgrada, koja je dobila energetski certifikat A razreda, može ubrojiti među najkvalitetnije objekte izgrađene kroz program POS-a.

Direktor APN-a Čukelj istaknuo je kako je i ova zgrada dokaz uspješnosti programa POS-a, koji će, dodao je, država i nadalje podupirati.

Stambena zgrada s energetskim certifikatom razreda A
Cjelokupna investicija vrijedna je 47,8 milijuna kn, a konačna cijena kvadratnog metra kreće se od 6.625,19 do 7.600,00 kn/m2, ovisno o površini stana (cijena stana formirana je u ovisnosti o njegovoj kvadraturi na način da veća kvadratura stana znači manju jediničnu cijenu i obrnuto).

Izgrađeno je 95 stanova (11 garsonijera, 34 jednosobna, 41 dvosoban i 9 trosobnih) u jednoj zgradi s pet zasebnih ulaza.

Stambena zgrada POS Hostov breg dobila je energetski certifikat energetskog razreda A što predstavlja visok razred energetske učinkovitosti. Sam certifikat omogućuje kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Što je viši energetski razred objekta u kojem se boravi manji su toplinski gubici, što znači da se manje energije troši za zagrijavanje ili hlađenje stambenog prostora. Svi stanovi imaju visoki standard opremljenosti odnosno opremljeni su unutarnjim podnim i zidnim oblogama prve klase, PVC stolarijom, plinskim etažnim grijanjem, “split” klima uređajem, dizalima te svakom stanu pripada jedno parkirno mjesto.
Radove projektiranja i izgradnje građevine uključujući radove na uređenju okoliša te izgradnji internih prometnica i parkirnih mjesta s pripadajućom infrastrukturom, obavljanje projektantskog nadzora nad gradnjom, provođenje energetskog certificiranja, provođenje postupka etažiranja u zemljišnim knjigama ugovorila je zajednica ponuditelja: Radnik d.d., Križevci (izvođenje radova), De Finni d.o.o. Pula (projektiranje – glavni projektant Davor Matika, dipl.ing.arh.), Geo biro d.o.o. Pula (geodetski poslovi) i Kašik d.o.o. Križevci (zaštita na radu). Stručni i obračunski nadzor nad izvođenjem radova obavila je tvrtka Eko-Plan d.o.o. Zagreb, a glavni nadzorni inženjer je Davor Plenković, dipl.inž.građ.
Valja napomenuti da uz Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke u svakom projektu POS-a sudjeluju i Grad Rijeka te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama iz Zagreba (APN). Financijski, kupnju stanova pratilo je pet poslovnih banaka i to Erste & Steiermärkische banka d.d., PBZ d.d., Splitska banka d.d., Karlovačka baka d.d.  i HPB-Stambena štedionica d.d.

Zgrada je smještena na Gornjem Zametu na području Hostovog brega. Adresa je Zametskog korena 42/A, 42/B, 42/C, 42/D i 42/E.

Uspješan model poticane stanogradnje u Rijeci
Grad Rijeka se već po donošenju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po navedenom modelu te je 2002. godine izgrađeno 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima.

Potom je Grad Rijeka 2006. godine osnovao Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova.
Prva 124 stana koje je na Rujevici I.fazi  izgradio APOS otkupio je Grad Rijeka, a u njih su uselili građani s gradske Liste prioriteta za dodjelu stanova u najam. Vrijednost investicije iznosila je oko 82 mil kn (uključivo izgradnju 253 garažno-parkirnih mjesta i 4 poslovna prostora).

Idućim projektom nazvanim Rujevica II. faza izgrađene su četiri stambene zgrade s ukupno 80 stanova koji su useljeni i predani kupcima u srpnju 2010. godine. Ova je investicija iznosila oko 50 mil kn (uključivo izgradnju 36 garaža).

Projektom Donja Drenova obuhvaćena je izgradnja 80 stanova investicijske vrijednosti oko 42 mil kn, isti su useljeni u svibnju 2014.god.

Danas je izvršena primopredaja stanova novim stanarima Hostovog brega (95 stanova izgrađeno) čija je investicijska vrijednost 47,8 mil kn.

U pripremi je i izgradnja 92 stana na području Martinkovca s pristupnim putovima i parkirnim mjestima te uređenjem okolnog zelenila na parceli. Ukupna vrijednost ove investicije procjenjuje se na 46,0 mil kn, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije te imovinsko pravna priprema. Razmatraju se i nove lokacije.

Projekti Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Rujevica I.faza, Rujevica II, Donja Drenova, Hostov breg i Martinkovac ukupno su vrijedni  preko 268 milijuna kn.

Isto tako, prije osnutka Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke, Grad Rijeka uložio je 26 milijuna kuna u realizaciju projekata izgradnje stanova po modelu POS-a na Škurinjama i Srdočima.

Za potrebe izgradnje stanova na Škurinjama uloženo je 12,5 milijuna kuna, a za potrebe izgradnje stanova na Srdočima 13,5 milijuna kuna, u oba slučaja za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos.

Također, Grad Rijeka je za potrebe izgradnje stanova za Sveučilište u Rijeci na području Donje Drenove uložio dodatnih oko 14 milijuna kuna među ostalim za zemljište, izgradnju prometnica i potrebnu infrastrukture.
Izvor: www.rijeka.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...