Početna - IZDVOJENO - Uspješan početak turističke godine na Kvarneru
Opatija
web

Uspješan početak turističke godine na Kvarneru

Na redovitoj konferenciji za novinare, župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov govorili su o turističkim rezultatima, prognozama za ovu godinu i nastupu TZ Kvarnera na najvećem bavarskom turističkom sajmu koji se održava u Münchenu od 18. do 22. veljače.

Župan Komadina rekao je da je ovaj siječanj turistički vrlo dobar za Kvarner, s prosječno 25% više turističkog prometa nego inače, što je dokaz hotelijerima da otvorenost hotela i aktivnosti na tržištima jamče dolazak turista. “Pokazale su se opravdanim naše aktivnosti na njemačkom tržištu i nakon uspješnog sajma u Stuttgartu slijedi nastup na sljedećem najvećem turističkom sajmu u Njemačkoj, sajmu F.re.e koji se održava u Münchenu”, rekao je Komadina dodavši da nakon toga slijede nastupi na sajmovima u Berlinu, Moskvi i Beču.

Na sajmu F.re.e predstavit će se ponuda cijelog Kvarnera, a suizlagači na štandu pojačano će predstaviti ponudu svojih destinacija, i to TZ Otoka Krka, TZ Grada Crikvenice, Imperial Rab, TZ Grada Opatije i TZ Grada Rijeke te turistička agencija Katarina Line sa svojom ponudom krstarenja i drugih tematskih programa.

Posebno vrijedi istaknuti svakodnevne prezentacije na tematskim binama za zdravstveni turizam i wellness, outdoor – ponudu aktivnog odmora, biciklizam i ronjenje. Ukupno će se održati dvadeset prezentacija.

Interes za Kvarner dodatno će potaknuti oglašavanje u mjesečniku “Mein München”, tiskanom u 110 tisuća primjeraka.

Na poziv bavarske državne ministrice, u istom razdoblju, organiziran je i studijski posjet delegacije turističkog gospodarstva Gorskog kotara gdje će biti upoznati s bavarskim iskustvima u razvoju kontinentalnog turizma.

Župan je zatim prokomentirao izjavu karlovačkog župana koji je Vladi Republike Hrvatske uputio kritiku jer je Platak, na zahtjev koji je Goranski sportski centar uputio krajem prošle godine, utvrdila projektom od strateškog interesa za Hrvatsku.

“Vladi sam zahvalio zbog prepoznavanja potencijala izletničkog turizma, ne samo zimskog nego i ljetnog na Platku, projekta koji je u fazi razvoja i dobit će nove sadržaje. Mislim da konstatacija da Vlada favorizira Platak zbog Primorsko-goranske županije, a gura u stečaj Bjelolasicu, ne odgovara istini. To što mi želimo od Gorskog kotara i Platka stvoriti centar izletničkog i sportskog turizma Hrvatske mislim da je opravdano. Moram otvoreno reći da sa strane Republike Hrvatske, središnje države, nije ni lipa ni kuna uložena u Platak. Sredstva koja su do sada uložena u Platak su sredstva Primorsko-goranske županije, što direktno, što kroz Županijsku upravu za ceste i Goranski sportski centar”, rekao je župan.

Komadina je dodao da te aktivnosti, pogotovo ovom odlukom, omogućavaju širenje projekta, izgradnju nove retencije za sniženje i novih desetak skijaških staza. Ovih mjeseci radi se dokumentacija i ishoduju dozvole, a Županija će dodatno osigurati sredstva pored ovih 7 milijuna kuna iz proračuna za iduću godinu.

Predsjednica TZ Kvarnera predstavila je turističke rezultate koji pokazuju da je ova godina uspješno počela.

“Siječanj je započeo s 29% više noćenja nego u prošloj godini i 23% više dolazaka. Prvenstveno to su naša najbolja emitivna tržišta – Austrija (povećanje od 7%), Italija (44% više), Slovenija (14%) i Njemačka (16%). Posebno vrijedi istaknuti povećan dolazak iz dalekih tržišta, poput Koreje i SAD-a, što pokazuje da smo uspjeli ući u europske ture, a to je bio cilj”, rekla je Peršić Živadinov.

Privatni smještaj je imao povećanje od čak 56%, što se pripisuje projektu Kvarner Family koji provodi TZ Kvarnera i intenzivnoj promociji na emitivnim tržištima.

Župan je dodao da je važno imati turističke manifestacije na Kvarneru, ali i nastupe u inozemstvu kojima će se promovirati turizam. “Riječki karneval doprinijet će i dobroj turističkoj veljači pa bi svaki mjesec trebali imati jake događaje. Primjerice, slijedi nam partnerstvo u ‘Tour of Croatia’, biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku koja bi jednu od etapa imala u našoj Županiji. U razvoj turističkih kapaciteta ulaže se 250 milijuna kuna, što će također pomoći turizmu. U inozemne medije namjeravamo se probiti projektom Kvarner Gourmet”, rekao je Komadina.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...