Početna - IZDVOJENO - Zaboravnost je korisna
Zaboravnost

Zaboravnost je korisna

Da je zaboravnost ponekad korisna pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Californiji. Istraživanje je provedeno na 20 odraslih osoba na kojima  su radili jednostavan test memorije koristeći funkcionalnu magnetnu rezonancu kako bi izmjerili moždanu aktivnost.

Rezultati istraživanja pokazali su da mozak “odlučuje” zapamtiti samo ona sjećanja koja smatra bitnima i potrebnima, a smanjuje pamćenje onih koja smatra manje važnima. Na taj način mozak automatizmom povećava kognitivne sposobnosti i sprječava zbunjenost. Ljudski mozak, naime, sam se prilagođava informacijama koje čuva te na taj način zaboravnost služi svrsi.

Najjednostavniji primjer kojim možemo pokazati zaboravnost ljudskog mozga jest pamćenje lozinke ili broja telefona jer, ukoliko dođe do promjene tih slova i brojeva, mozak će vrlo brzo zapamtiti nove, a “zaboraviti” stare te na taj način spriječiti “miješanje” novih i starih slova i brojeva.

Stoga, ako se smatrate zaboravnima, ne očajavajte, to samo znači da vaš mozak radi normalno.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...