Početna - IZDVOJENO - ZASLUŽENE OVACIJE: SJAJNIM KONCERTOM OPATIJSKOG KOMORNOG ORKESTRA OTVOREN ‘BEČKI TJEDAN U OPATIJI’
koncert oko slika

ZASLUŽENE OVACIJE: SJAJNIM KONCERTOM OPATIJSKOG KOMORNOG ORKESTRA OTVOREN ‘BEČKI TJEDAN U OPATIJI’

Sinoćnjim svečanim koncertom Opatijskog komornog orkestra u Opatiji otvorena je tradicionalna manifestacija ‘Bečki tjedan u Opatiji’. U predivnom prostoru dvorane hotela Royal pred više od 400 gostiju oživljeni su zvuci djela tri velikana Austrije i Beča – Haydna, Mozarta i Beethovena. Orkestrom je ravnao njegov osnivač Damir Smerdel koji je odabranim repertoarom pred 40ak članova orkestra postavio iznimno zahtjevan zadatak na koji su glazbenici pod njegovim vodstvom zrelo i na visokoj razini uspješno odgovorili.

Reprezentativan program počeo je izvrsnom izvedbom čuvene uvertire operi ‘Figarov pir’ koja je odmah na početku brojnoj publici dala do znanja da ju očekuje iznimna glazbena večer. Nakon razigranog i energičnog Mozarta, slijedila je izvedba posljednje, a vjerojatno i najpoznatije Haydnove 104. simfonije. Kako je u najavi koncerta i istaknuo, Smerdel je ovom simfonijom odlučio simbolički povezati dva grada i dva naroda, budući da u njenom finalu veliki ‘Otac simfonije’ citira jednu hrvatsku narodnu pjesmu ‘Oj Jelena, Jelena’ iz Gradišća, odakle je i sam potekao. Srčana i nadahnuta izvedba članova orkestra tijekom koje su bili u odličnom dosluhu s dirigentom uz dugi pljesak i ovacije zaključila je prvi dio ovog sjajnog koncerta.

Drugi dio koncerta u cijelosti je bio rezerviran za velikog Ludwiga van Beethovena i njegovu ‘simfoniju prirode’, Šestu,  odnosno ‘Pastoralnu’ simfoniju. Ova simfonija središnja je točka u Beethovenovom simfonijskom stvaralaštvu, a premijerno je izvedena 1808. godine. I sam autor je naglašavao da je ova simfonija ‘više izraz osjećaja nego slikanje’ pa je i opatijska publika mogla prepoznati zanimljive motive koji dočaravaju zvuk gajdi, fantastičan opis žubora potoka, imitacije cvrkuta ptica, oluju, radost i zahvalnost poslije oluje. I ova simfonija na neki način dijelom povezuje Hrvatsku i Austriju, budući da je za neke dijelove Beethovena inspirirao glazbeni folklor Gradišćanskih Hrvata.

Dugim i glasnim pljeskom brojna publika je zahvalila dirigentu i orkestru na zaista posebnoj večeri te ih pozvala na bis tijekom kojega su se dvoranom hotela Royal još jednom čuli zvuci finala Haydnove 104. simfonije inspirirane hrvatskom narodnom pjesmom ‘Oj Jelena, Jelena’.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...