Početna - GOSPODARSTVO - Žele otvoriti 800 radnih mjesta, a država ništa
Medicinsko-turistički kompleks
foto: web

Žele otvoriti 800 radnih mjesta, a država ništa

Jedna strana tvrtka već gotovo četiri godine želi uložiti 270 milijuna eura i zaposliti 800 ljudi. No projekt u Hrvatskoj još nisu ni započeli, jer država jednostavno nije stvorila uvjete. Međutim, stižu dobre vijesti, sve to bi se trebalo vrlo skoro promijeniti. Upravo njihov slučaj potaknuo je stvaranje zakonskog okvira za razvoj medicinskog turizma.

Švicarski ulagači već tri i pol godine na pustom Bračkom kamenu žele sagraditi medicinsko-turistički kompleks. Četiri bolnice, hotele, shopping centre čak i casino. Ulaganje je teško 270 milijuna eura, državi od toga više od šezdeset milijuna PDV-a a Braču osamsto novih radnih mjesta.

Problem je što ne postoji ukupna regulativa, ukupan potrebni pravi okvir da bi se takva djelatnost mogla započeti. Ne postoji riješenost imovinsko pravnih odnosa i ne postoji riješenost prostorno planske dokumantacije, iz Agencije za promociju trgovine i investicija. Ali u Turskoj recimo to sve postoji. Zato Turska na medicinskom turizmu zgrće stotine milijuna dok ga Hrvatska tek sada otkriva. Unatoč činjenici da donosi profit kroz cijelu godinu za razliku od običnog turizma.

Načelnik male bračke općine Nerežišća smatra da bi ovakav projekt preporodio otok. Operacija kuka u Londonu košta više nego operacija u Hrvatskoj plus put i smještaj. Konkurentnost nam dakle neće biti problem, samo da krenemo za uklanjanjem barijera koje koče dobru zaradu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...